Reformationsdage på Nyborg Slot står for døren

På mandag og tirsdag i den kommende uge slår Nyborg Slot dørene op for alle interesserede til Reformationsdage. Et helt nyt formidlingskoncept, der mikser historie, debat, mad og musik over to dage.

Nyborg Slot spillede en hovedrolle under og efter Reformationen i Danmark. Udsnit af Peder Hansen Resens eleverede kort over Nyborg, 1675

Mandag 30. og tirsdag 31. oktober fyldes den gamle riddersal på Nyborg Slot med ord, debatter, mad og historiske oplæg i anledning af afslutningen af 500 året for Reformationens opståen i 1517. Datoen er ikke tilfældig. Den 31. oktober er en skelsættende dato i reformationshistorien – datoen, hvor det menes, at Martin Luther slog sine teser op, der siden udløste Reformationen.

I løbet af de to dage kommer riddersalen til at genlyde med debatter, hvor der trækkes tråde og paralleller mellem dengang og nu, og en stribe historikere deler ud af den nyeste viden om Reformationen og de bagvedliggende årsager.
Det hele foregår i præcis det samme rum, som var det vigtigste i Danmark for 500 år siden. Reformationsdage 2017 finder sted i hjertet af begivenhedernes danske centrum for Reformationen. Fra sin residens på Nyborg Slot herskede Christian 3., kongen der gennemførte Reformationen i Danmark. Den dag i dag står kongens riddersal autentisk og velbevaret på slottet.

En væsentlig del af Reformationsdage 2017 er mad, boder og musik. Christian 3.’s personlige fanfarer åbner begge dage, og igennem dagene vil der være rig mulighed for at smage på lækre produkter fra det lokale fødevaresamarbejde Kongens Fadebur, købe mad i Restaurant Teglværksskovens madbod, og høre om datidens kogekunst af forfatteren til ”Danmarks ældste kogebog”, Gunvor Maria Juul, der holder oplæg begge dage.

- Alle elementerne over de to dage vil tilsammen give publikum en unik viden om fundamentet for samfundet i dag. Samtidig bliver der uden tvivl givet rig mulighed for stof til eftertanke om vor tid i debatterne, som man naturligvis kan blive en del af. Der er åben mikrofon efter debatterne til at stille spørgsmål og lufte sine holdninger, fortæller projektleder Jens Jørn Fischer, Østfyns Museer.

Satireforskeren Dennis Meyhoff Brink fra Københavns Universitet fortæller om satirens rolle dengang og nu, og historikeren Lars Bisgaard, Syddansk Universitet, redegør for den nyeste viden om de bagvedlæggende årsager til Reformationen, der fik vidtrækkende konsekvenser for samfundet. Reformationens aftryk bliver også debatteret mellem direktør på Østfyns Museer, Erland Porsmose, og debattøren Sørine Gotfredsen. Afdelingsleder på Nyborg Slot, Janus Møller Jensen, fortæller i et oplæg om koblingen mellem Martin Luther og krig.

En række debattører med faglig viden om Reformationens betydning for ytringsfrihed og religiøs tolerance dengang og nu giver bolden op til samtale og debat med publikum. Bl.a. deltager Jacob Mchangama, direktør i tænketanken Justitia og filosoffen Peter Tudvad. Det hele bliver modereret af Adam Holm, tidligere studievært på DR Deadline.

Billetter kan købes ved indgangen eller via reformationsdage.dk, hvor programmet for dagene kan ses.

www.reformationsdage.dk

For yderligere oplysninger, kontakt

Jens Jørn Fischer, projektleder Østfyns Museer, tlf. 2145 8083, e-mail: jjf@ostfynsmuseer.dk

Sidst opdateret 26. oktober 2017