Masser af føde til hjerne og hjerte på Nyborg Slot

Til Reformationsdage på Nyborg Slot 30. og 31. oktober får publikum mulighed for at plukke i et stort tag selv bord med alt fra aktuelle debatter til smagsprøver fra Kongens Fadebur.

Nyborg Slot oplyst i mørket

Reformationsdage på Nyborg Slot er et helt nyt snit på markeringen af 500 året i år for Reformationens opståen. En stribe kendte debattører, en filosof og historikere indtager de historiske rum på Nyborg Slot sammen med historisk musik, smagsprøver fra lokale fødevareproducenter og gastronomi til gæsterne.

- Med indholdet i Reformationsdage aktualiserer vi historien. Historien om Reformationen indeholder også debat og konflikter om ytringsfrihed, og om hvem som havde retten på sin side. Det helt de samme temaer, som er højaktuelle i dag. Det aktuelle greb på historien er sammen med mad og musik et spændende og nyt indhold i formidlingen, siger afdelingsleder på Nyborg Slot, Janus Møller Jensen, Østfyns Museer.

Kendte debattører som Flemming Rose, Sørine Gotfredsen og Jacob Mchangama trækker i debatter tråde fra fortiden til nutiden, og derudover deltager også en række historikere i samtaler og oplæg. Østfyns Museers direktør, Erland Porsmose, diskuterer Luthers aftryk med Sørine Gotfredsen og satireforskeren Dennis Meyhoff Brink fra Københavns Universitet fortæller om datidens satire og ytringsfrihed og videre til vor tids selvcensur og terrortrusler. Lars Bisgaard fra Syddansk Universitet sætter den historiske baggrund på plads, og forfatteren bag ”Danmarks ældste kogebog”, Gunvor Maria Juul, holder oplæg om datidens hverdagsliv og madvaner.

Det hele krydres med boder, hvor bl.a. producenter fra det lokale fødevaresamarbejde, Kongens Fadebur, byder på smagsprøver, og Restaurant Teglværksskoven står for salg af retter fra en madbod. Dertil kan man lytte til autentisk hofmusik fra Christian 3.’s hof og selv prøve kræfter med den lokale og historiske reformationscykelrute, hvis man medbringer sin cykel til den guidede tur.

Reformationsdage kommer til at foregå i de autentiske rammer: i den danske reformationskonge Christian 3.’s riddersal på kongens residensslot i Nyborg. Christian 3. gennemførte Reformationen i Danmark, og Nyborg var residensbyen for den stærkeste fyrste i reformationens område – den danske konge. Efter Reformationen ombyggede kongen slot og by i det nye verdensbillede, og Nyborg blev landets første reformationshovedstad. Udover slottet foregår enkelte af programpunkterne tirsdag 31. oktober også på Slotsmøllen på Torvet i Nyborg. 

Reformationsdage er kulminationen på rækken af events og aktiviteter, Østfyns Museer sammen med Nyborg Kommune har iværksat i løbet af året i anledning af 500 året for Reformationen. Markeringerne er støttet af midler fra Folketingets Reformationspulje.

Se det fulde program og information om billetkøb her

For yderligere oplysninger, kontakt

Jens Jørn Fischer, projektleder Østfyns Museer, tlf. 2145 8083, e-mail: jjf@ostfynsmuseer.dk

Sidst opdateret 24. oktober 2017